Trapprenovering

I många fall räcker en trapprenovering bra istället för att bygga en ny.
FormTrappan renoverar trappor med egentillverkade trappsteg i flerskiktskonstruktion som är halkfritt, varmt och behagligt att gå på! En trapprenovering lyfter den totala upplevelsen av er trappa och hela hemmet. Standarden ökar och känslan att gå i trappor med eksteg är underbar.

En trapprenovering är också ett betydligt bättre alternativ för såväl miljön som plånboken.
Läs mer om vårt miljörabete här »

Trapprenovering steg för steg

Trapprenovering steg för steg

Vanliga frågor & svar om trapprenovering

Hur går en trapprenovering till?

Ni kontaktar FormTrappan, vi bestämmer i samråd med er en tid när vi kan komma på besök och se på trappan. Ni får en offert där det framgår exakt vad det kommer att kosta er. Därefter kommer vi överens om ett önskat startdatum för er trapprenovering.

Hur lång tid tar hela trapprenoveringen?

Mätningen av trappen tar cirka 1 timme. Monteringen av FormTrappan tar normalt mellan 3 till 8 timmar, då vi har sågat till stegen innan vi kommer till er.

ROT-avdrag på trapprenovering

Då detta jobb berättigas av ROT-avdrag, så har vi dragit av ROT-avdraget i samtliga priser som du ser på FormTrappans hemsida. Hur mycket ROT-avdraget uppgår till, framgår av offerten samt fakturan.

FormTrappans renoverings-steg består av flerskiktskonstruktion

Vi jobbar med ekparkett i flerskiktskonstruktion, med en trappnos och där så behövs bakkantslist i gedigen ek. Ekparketten är mattlackerad, trappnosen och ev. bakkantslist är oljad.

Trapprenoveringsmaterial

Då vi jobbar med hållbara material är det främst ek som vi rekommenderar. Eken är hård och seg vilket passar utmärkt i trappor.

Jag ska måla trappan själv, vad ska jag använda för färg?

Det viktigaste är att man använder rätt typ av grundfärg samt tvättar trappan innan man grundar. I vissa fall kan ni köpa denna färg från oss (beroende på vart i landet ni bor) om inte se återförsäljarlista. Därefter målar man med valfri ytfärg.

Är FormTrappans trapprenovering hal?

Nej, vi har aldrig haft några som helst problem med vår ytbehandling. Efter att ha monterat trappor till över 8000 nöjda kunder, känner vi oss mycket trygga med vår slutprodukt. Ytan består av 7 lager mattlack med hög friktion. Stegytan är mattlackerad. Trappnosen är oljad för att enkelt kunna förnya den del som slits mest i trappan.

Trappan knakar

I de flesta fall så försvinner knaket då vi limmar på ett steg av flerskiktskonstruktion på steget. Det gör att hela steget blir mer stabilt.

Byta handlederna

Om man väljer att byta trappans handleder kopierar vi era befintliga handleder med stavlimmad ekhandled 120×27 mm eller 45 mm gedigen rundstav, som oljas, vi gör inte nya fästen utan använder befintliga. Ibland sätter vi nya handledsbeslag. Är man händig och vill spara lite pengar kan man välja att endast köpa materialet och montera handlederna själv.

Vanliga frågor & svar om målerifrågor

Min trappa är lackad, fäster färgen?

Vi använder en grundfärg, som biter i lacken, och täcker in kvistar. Vi rekommenderar även denna grundfärg för kunder som målar själva.

Vad målar ni för något?

Vi målar vangstycke, samt ev spaljé, exakt vad som kommer att målas får ni information om vid första besöket hos er normalt vid mätningen av trappen. Om trappen är öppen så målas undersidan av stegen, om trappen är stängd så målas sättstegen men inte undersidan av trappen. Notera att vi inte utför målning i alla orter vi arbetar i. All målning bedöms individuellt och priser enligt offert.

Vanliga frågor & svar om trapptermer

Vad menas med höger respektive vänster-trappa?

Det är åt vilket håll trappan svänger, sett nerifrån.

Vad är en öppen trappa för något?

En trappa som man ser igenom trappstegen, dvs öppet mellan stegen.

Vad är en stängd trappa för något?

Det är en trappa med sättsteg i, dvs man kan inte se mellan trappstegen.

Vad är ett sättsteg?

Det är den lodräta skivan mellan två steg, dvs stängningen mellan stegen.

Vad är ett vangstycke?

Det är de tjocka reglarna, som går på vardera sida om trappan som stegen är fästa i.

Vad är en trappnos?

Det är listen på trappstegets framkant.