Skötselråd och tips för att ta hand om en obehandlad ektrappa

Skötselråd och tips för att ta hand om en obehandlad ektrappa

En obehandlad ektrappa kan lätt dra åt sig fläckar. Hur ska man då tänka när man väljer en ytbehandling till din ektrappa. Hur vill man att slut resultatet ska se ut och hur kommer trappan och dess detaljer att användas? Vi går igenom skötselråd på en obehandlad ektrappa. Till exempel kan vissa oljor göra så att trappans karaktär blir mörkare och då bör  man använda sig av pigmentering.

Fläckar kan lätt uppstå på en obehandlad ektrappa

På en ektrappa som inte har behandlats rätt eller alls kan lätt fläckar och nyansskillnader uppstå – bara lite vatten spill kan ge ljusare fläckar.  Det är heller inte ovanligt att fibrerna reser sig. En trappa blir lätt sliten och en ytbehandling är en rätt så viktig del. Det är inte bara trappstegen som blir slitna utan även detaljerna får mer slitage än andra inredningssnickerier.

Hur tänker man runt olika ytbehandlingar på en ektrappa

När man oljar ek kan däremot ektrappan mörkna så man ska vara noga med att ha pigment i oljan eller om man istället använder sig av hårdvax. Om fläckar redan uppkommit på ektrappan när den är obehandlad kan man ta bort dessa med slipkudde eller en slipkloss innan man ska göra en behandling. Vissa tillverkare av ytbehandlare för trapprenoveringar ger även tips att man borde använda slipkuddar när man gör hela behandlingen.

Bets och lack, obehandlad eller klarlack – se de olika karaktärerna

Nedan följer en lista på några olika ytbehandlingar som man kan använda sig av på ektrappa.

  • Obehandlad – helt ren yta
  • Klarlack – blir som en täckande lager på trappan så den blir lättskött och mer tålig.
  • Mattlack – Som klarlack men lite mer mattare yta och ej så hal- kan upplevas som att trappan är oljad då den får en sidenmatt yta. 
  • Olja – går rakt in i träet på en obehandlad ektrappan och tar fram dess karaktäristiska ådring. Behövs från en början en mer regelbunden underhållning.
  • Hårdvaxolja – Ger en smutsavvisande och slitstark yta. Förstärker ektrappans karaktäristiska drag. Man kan använda hårdvaxoljan med pigmentering eller utan. Är lätt att underhålla om det görs från grunden.
  • Vitgrundad – grundmålning av trappan.
  • Bets och lack – Ger en obehandlad ektrappan er önskade färgval. Vanligast är vitt eller blandad vitt med till exempel ekens naturliga färger.

Se våra före och efter bilder från trapprenoveringar av olika ektrapporVi på Formtrappan är även partners till Villaägarna!