Renovera trappa i 8 steg – Fulländad guide

Guide – renovera trappa i 8 steg

Har din trapp blivit sliten och behöver en uppfräschning? Här nedan listar vi några tips på vad du kan tänka på inför din trapprenovering. Använd dig utav denna guide för hur du renoverar din trapp steg för steg för att få den att se ut som ny!

Verktyg du behöver till din trappa

Tumstock, trappstegsmätare, sticksåg/fintad såg, kniv, slipmaskin, pensel, vinkelhake, fogsvans, penna, vattenpass & patronspruta.

Material du behöver

Trapprenoveringskit, sandpapper, fogmassa, lim. 
Att tänka på: Om du väljer att renovera en trappa steg för steg så kan du såga till trappstegen själv, eller beställa hos en leverantör. Om du väljer att såga till dem själv är det extra viktigt & noga att du kontrollerar att du får till en korrekt mätning. Tänk även på att börja renovera trappan uppifrån och ned. Då slipper du gå på de nylagda trappstegen.

Renovera din trappa steg för steg

Steg 1:

Börja med att rugga upp trappans yta för att limmet ska få bästa möjliga fäste. Tänk på att få trappans underlaget så jämnt, torrt och rent som möjligt. Då får du en bra grund att utgå ifrån.

Steg 2:

Ta fram trappstegsmätaren och vinkla ut verktyget & mät trappstegets djup och bredd så du får exakt mått. 

Steg 3:

Nu när du har mätt så tar du mätverktyget och lägger det på det nya trappsteget. Placera verktyget i bakkant av trappnosen, och markera sedan måtten med en penna. 

Steg 4:

När du mätt och markerat ut mått på trappsteget så är det dags att börja såga. Ta antingen en sticksåg, eller en fintad såg. 

Steg 5:

När du sågat ut det nya trappsteget så är det dags att limma fast det över det gamla trappsteget. 

Steg 6:

Börja med att dubbelkolla så att trappsteget har en jämn och fin yta. Stryk sedan på lim på trappsteget samt trappnosens baksida. När du gjort det så är det bara att trycka dit ditt nya trappsteg som du precis sågat ut.

Steg 7:

Nu har du kommit till det sista steget för hur du renoverar en trappa steg för steg. 

Steg 8:

När trappsteget torkat är det dags för att fixa till skarvarna & eventuella springor.  Använd en patronspruta för att kunna foga där det behövs.  På så sätt får du ett proffsigt och snyggt slutresultat.

Sådär, nu är du äntligen klar med din trapprenovering steg för steg.

Om du vill läsa mer om skötselråd, kan du göra det här och här

 

FormTrappan värdegrund