Måla trappa – i 3 enkla steg för ett fint resultat

Måla trappa – i 3 enkla steg

Trappan är en viktig del av inredningen och helt enkelt ett måste om du har ett flervåningshus. Har du tröttnat på utseendet av din trappa och bestämt dig för att måla trappa är ett jobb du vill utföra själv? Det är en del att tänka på och som vanligt är grundarbetet en viktig del.
Denna enkla guide visar dig steg för steg hur du målar din trappa. Tidsåtgång ca 3-4 dagar.

Detta behöver du för att måla trappa:

1. Förarbete

Innan du kan börja måla trappa krävs det såklart förarbete. Börja med att noggrant tvätta allt som ska målas med målartvätt, målartvätten tar bort både fett och smuts. Tänk på att vara noggrann i alla vinklar och svåråtkomliga vrår, där samlas lätt smuts. Låt sedan torka.
Därefter kan du skrapa bort alla ojämnheter och eventuellt flagnande färg med en färgskrapa och sedan slipa ytan, på så sätt fäster färgen bättre. Torka sedan bort slipdammet med en fuktig duk och låt torka helt torrt, blir det väldigt skräpigt kan du med fördel dammsuga upp det värsta innan du torkar av trappan.

Om du målar en trären yta behöver du tänka på att alla kvistar måste målas med kvistlack, annars kan kvistarna blöda igenom färgen med tiden. Finns det lite hål runt kvistarna kan du lägga lite spackel i hålen, låta torka och sedan försiktigt slipa bort ojämnheter. Ibland kan det behövas spacklas en andra gång, om så är fallet upprepar du stegen, annars torkar du bort eventuellt damm med en duk och påbörjar maskeringen mot väggen.

2. Målning

Viktigaste att tänka på när du ska måla trappa är att du tvättar trappan noggrant och därefter målar med en bra grundfärg.
Som grundfärg rekommenderar vi en färg som heter B-I-N Advanced, därefter målar du med valfri ytfärg. Exempelvis Jotun har ett stort urval av färger.

Till trappstegen fungerar vanlig golvfärg väldigt bra. Välj med fördel en vattenbaserad golvfärg som inte luktar så mycket och gärna är miljövänlig. Till trappans sidor och till sättstegen passar det dock inte bra med golvfärg eftersom den börjar rinna innan den börjat torka.

Eftersom det är några timmars torktid på färgen behöver du fundera på om du kan vänta med att använda trappan innan du sätter igång med att måla trappa. Om du behöver använda den kan du måla vartannat trappsteg och på så sätt kan du använda trappan under tiden. Isåfall: Markera de steg som inte ska målas med ett kryss av maskeringstejp, så du inte glömmer vilka steg som ska målas och inte, det är lätt hänt när man är mitt uppe i det. 

Äntligen! Nu är det dags att måla trappa. Börja med en liten pensel och måla längs kanterna mot tejpen på varje steg. Måla sedan de stora ytorna med minirollern, beroende på vad du valt för färg kan det räcka med ett lager, men för att få det riktigt snyggt brukar två gånger vara att rekommendera. Ta sedan en större pensel och måla sidorna samt sättstycken, upprepa en gång till när det torkat.

3. Låt torka!

När färgen har torkat ordentligt kan du torka av trappan och njuta av din nya fina trappa. Använd ett milt rengöringsmedel och ljummet vatten med exempelvis en golvmopp eller trasa.
Fortsättningsvis räcker det att dammsuga trappan med jämna mellanrum och våttorka när dammsugaren inte räcker till, exempelvis vid lite tuffare fläckar.

Nu har du en slitstark trappa i nyskick som du kommer få njuta av i många år framöver. Värt att tänka på att en målad trappa kan bli mer hal än du är van vid. Här kan du läsa om lite olika halkskydd till din trappa.