Vanliga frågor & svar om trapprenovering
Ofta uppstår frågor kring renovering av trappor. Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna vi fått genom åren. Saknar du något svar är du mer än välkommen att höra av dig till oss.
Vanliga frågor & svar om trapprenovering
Hur går en trapprenovering till?
Börja din resa mot en renoverad trappa genom att boka ett gratis hembesök. Under hembesöket kommer våra montörer mäta din trappa med vårt unika digitala mätverktyg. Efter mätningen får du en offert med ett exakt prisförslag för renoveringen av din trappa. Om ni vill gå vidare med offerten bokar vi in ett datum för er renovering. Vi tillverkar nu dina unika trappsteg i vår fabrik utifrån mätningen som gjordes under hembesöket. På den överenskomna dagen och tiden kommer våra montörer ut och monterar din trapp. Monteringen av trappen tar mellan tre till åtta timmar och trappan kan användas igen efter fem timmar.
Hur lång tid tar en trapprenovering?
Ett hembesök tar cirka 30-40 minuter. Under hembesöket ingår en mätning av trappen på tio minuter, presentation av material och diskussion. Det finns även tid att ställa eventuella frågor om processen. Monteringen av trappen tar mellan tre till åtta timmar och trappan kan användas igen efter fem timmar.
Gäller ROT-Avdrag på trapprenovering?
Ja, ROT-avdraget gäller för hela processen av din trapprenovering.
Då arbetet med att mäta och montera trappstegen är ROT-grundande har vi dragit av ROT i samtliga priser på Formtrappan.se. Hur mycker ROT.avdraget uppgår till, framgår av offerten samt fakturan.
Bygger Formtrappan nya trappor?
Nej det gör vi inte!
Anledningen till varför vi inte bygger nya trappor är för att det ska mycket till för att en trappa inte ska gå att renovera. Kostnaden för att renovera en trappa är betydligt lägre än att köpa en ny. Att renovera en trappa är även bättre ur ett miljöperspektiv.
Vad är en flerskiktskonstruktion?
Våra trappsteg är byggda i tre olika skikt av trä, även kallas lamellparkett.
I botten av steget ligger en skiva av björk. Björk är hårt, segt och formstabilt material som ger dig ett slitstarkt trappsteg. I stegets kärna finns ett skikt av furu. Furu är ett snabbväxande träslag och är därmed mer miljövänligt än långsamväxande träslag. Slitytan består av 3,6 mm av ditt valda material. Vi på FormTrappan erbjuder trappsteg i ek, ask och valnöt. Slitytan toppas med sju lager mattlack för att få en perfekt finish.
Vilket material ska man välja?
Alla våra trappor är byggda i hållbara material och är slitstarka. Hårdheten på materialen är däremot olika. Våra ektrappor är hårdast till följd av asken. Oavsett vilket material du väljer kommer du att ha en slitstark och tålig trappa, bara med olika hårdhetsgrad under fötterna.
Är Formtrappans trapprenovering hal?
Nej, vi har inte haft några problem eller synpunkter på vår ytbehandling.
Trappsteget är behandlat med sju lager lack med hög friktion. Trappnosen är oljad för att enkelt kunna förnyas då trappnosen oftast slits mest i trappan.
Tar trapprenovering bort knarr i trappan?
I de flesta fall försvinner knarret i trappan helt eller reduceras markant.
I och med att våra trappsteg är uppbyggda av tre skikt, är mer formstabila än solida material, samt limmas på det befintliga trappsteget försvinner oftast knarret från din trappa. Trä är däremot ett levande material vilket innebär att knarret kan komma tillbaka. Extra hög är risken om trappan utsätts för skiftningar i temperatur och luftfuktighet, exempelvis om det finns en luftvärmepump i närheten.
Byter ni handledare?
Ja, vi byter handledare och ledstänger till din trappa.
Vi erbjuder handledare i stavlimmad ek 120 x 27 mm eller rund 45 mm som oljas. Handledaren monteras i nya eller befintliga fästen. Vi erbjuder även endast handledaren utan montering för dig som vill montera den själv. Byte av handledare ingår inte i våra priser för att renovera din trappa. Kostnaden för handledaren tillkommer på offerten och ni får ett fast pris att ta ställning till.
Hur ser baksidan ut om trappan är öppen?
Vid renovering av en öppen trappa fäster vi en list, likt trappnosen, även i bakkant på steget. Självklart ligger den bakre listen i kant med trappsteget så att du inte får en dammsamling i din trappa.
Vad menas med höger-respektive vänstertrappa?
Namnet kommer från vilket håll din trappa svänger, nedifrån sett.
Vad är en öppen trappa?
En öppen trappa har steg som man ser igenom.
Vad är en stängd trappa?
En stängd trappa har en lodrät skiva mellan stegen, ett sättsteg.
Vad är ett sättsteg?
Sättsteg är den lodräta skivan mellan två trappsteg i en stängd trappa.
Skivan går mellan det underliggande trappstegets bakkant till det ovanliggande trappstegets framkant.
Vad är ett vangstycke?
Vangstycke är de reglar som trappstegen är fästa i och går på vardera sida om trappen.
Vad är en trappnos?
Trappnosen är listen som sitter i framkant på trappsteget och får oftast ta emot det mesta utav allt slitage.
I våra trappsteg är trappnosen i solitt material och oljas för att enkelt kunna underhållas med tidens gång.
Vilken typ av målning utför Formtrappan?
Vi på FormTrappan erbjuder dig som kund målning av vangstycke och en eventuell spaljé.
Vad som kommer att målas hemma hos dig diskuteras vid första hembesöket i samband med mätningen. Om trappan är öppen målas undersidan av stegen.
Är trappan stängd målas istället sättstegen och inte undersidan.
Notera att vi inte utför målning på alla orter vi arbetar i.
All målning bedöms individuellt och priser enligt offert.
Jag vill måla trappan själv, vad ska jag använda för färg?
Viktigaste att tänka på när du ska måla din trappa är att du tvättar trappan noggrant och därefter målar med en bra grundfärg.
Som grundfärg rekommenderar vi en färg som heter B-I-N Advanced, se återförsäljarlista här ». Därefter målar du med valfri ytfärg.
Vad är märgstrålar?
Märgstrålar är skivlika eller bandlika, vertikalt stående bildningar av tunnväggiga parenkymceller som utgår från märgen (”primära” märgstrålar) mellan kärlsträngarna och övergår i den primära barken. Märgstrålar som bildas inom kärlsträngarna kallas ”sekundära”.
Märgstrålarna medger transport mellan stammens inre och yttre delar. Märgstrålarnas tjocklek är mycket olika på olika trädarter. Hos ek finnas två sorters märgstrålar, dels mycket breda, tydligt synliga för blotta ögat, dels mera smala. På ett radialt längdsnitt av en ekstam framträder märgstrålarna som ljusa, ibland vita band. Genom ombildning av märgstrålarna hos en del växter uppkommer nya ämnen, till exempel gummi.